Hypnotherapie

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waar hypnose en trance als therapeutisch middel wordt ingezet om tot verandering te komen van gevoel, gedrag of gedachten. Op deze pagina lees je meer over wat hypnose, trance en hypnotherapie is. In The Oxford Handbook of Hypnosis wordt beschreven dat hypnose als therapeutisch middel bruikbaar is bij het behandelen van:
 

  • Pijnbestrijding en pijnvermindering
  • Angsten en angststoornissen
  • Depressie
  • Trauma's
  • Eetstoornissen
  • Stoppen met roken
  • Behandelen van kinderen
  • Verbeteren van sportprestaties

 


Misverstanden over hypnose

Een misverstand is dat veel mensen denken dat hypnose hetzelfde is als slaap. Op zich is dat niet zo vreemd, want het ziet er hetzelfde uit. Daarbij betekent het woord 'hypnose' in het Grieks ook 'slaap'. Maar al lijkt een gehypnotiseerde te slapen, innerlijk is er juist sprake van verhoogde waakzaamheid en concentratie. Het wordt ook wel een toestand van gewijzigd bewustzijn genoemd. Deze natuurlijke toestand komt in het dagelijks leven vaak voor als we ons ergens in verdiepen en ergens op concentreren.

 

Natuurlijke trance

Wellicht heb je wel eens meegemaakt dat je iets aan het lezen was en je er na verloop van tijd achterkomt dat je al een hele tijd geen bladzijde hebt omgeslagen, omdat je ergens anders was met je gedachten. Dit dagdromen noem je een toestand van natuurlijke trance. Deze toestand heeft als belangrijkste kenmerk dat je aandacht ergens sterk op gericht is en treedt vaak op bij verveling, stress of veranderingen in de omgeving.

Deze toestand kan echter ook worden opgewekt voor een therapeutisch doel. Dus wanneer een hypnotherapeut vraagt om in hypnose te gaan, stelt hij enkel voor om een hulpmiddel te gebruiken waarover je al beschikt. Ieder mens gaat dagelijks meerdere keren in trance en komt er vanzelf weer uit, daarom voelt hypnose ook heel natuurlijk aan. 

 

Wat kan je verwachten?

Wat kan je verwachten van hypnotherapie? Veel mensen die bij mij komen hebben al een heel traject achter de rug van psychologen en therapieën. Soms hebben mensen hebben nog maar weinig vertrouwen in een goede afloop. Ik werk alleen met een client als ik het idee heb dat de sessies zin hebben. Na een intakegesprek (telefonisch) vertel ik wat je kan verwachten van de therapie, waarna jij een besluit kunt nemen. Gemiddeld duurt een traject tussen de drie en zeven sessies.

 

Hypnoworks is aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) en het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in