Hypnotherapie bij chronische pijn

Van chronische pijn is sprake wanneer klachten langer dan drie maanden blijven bestaan en er geen duidelijke verklarende lichamelijke oorzaak (meer) wordt gevonden. De pijn is zijn oorspronkelijke waarschuwende functie kwijt en lijkt een eigen leven te leiden met alle gevolgen van dien.


In Nederland zijn maar liefst 2,2 miljoen mensen die last hebben van chronische pijn. De invloed van chronische pijn op het dagelijkse leven van iemand kan enorm zijn. Naast de fysieke klachten en beperkingen zijn er vaak psychologische gevolgen en verliezen mensen het vertrouwen in hun eigen lichaam, daarnaast zijn er vaak vermoeidheidsklachten.


Hypnose bij chronische pijnklachten

Hypnotherapie is misschien niet het eerst waar u aan denkt bij het behandelen van chronische pijnklachten. Voor veel mensen is hypnose nog steeds iets vreemds en ongrijpbaars. Toch is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van hypnose bij chronische pijnklachten. Een van die onderzoekers is  professor Mark Jensen van de Universiteit van Washington. Hij doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar behandelingen voor chronische pijnklachten en kwam in zijn onderzoeken keer op keer tot de conclusie dat je met hypnose de pijngevoeligheid kunt verminderen.  

Volgens Jensen zijn de resultaten van de onderzoeken consistent, als ze vergeleken worden met standaard zorg is hypnotherapie effectief om chronische pijn te verminderen. Daarbij zijn de effecten hiervan blijvend. Hij pleit er dus voor om hypnose meer en vaker in te zetten bij chronische pijnklachten.
 

Hoe werkt het?

Allereerst is het belangrijk dat door een arts is vastgesteld dat de pijn geen functie (meer) heeft. In de sessies kijken we zowel naar het psychologische aspect als ook naar de fysieke pijn en deze komen beide aan bod tijdens de sessies. Thuis gaat u vervolgens aan de slag met zelfhypnose oefeningen die u meekrijgt op mp3.

Mocht u meer willen weten of een afspraak willen maken neem dan contact op via het contactformulier of per telefoon.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op hypnotherapie gebied.

Vul uw e-mailadres in